Home

KronologjiaKronologjia e disa prej veprave tëartistëve Josif dhe Liliana Drobonikuttë realizuara në Itali (piktura,ikona, piktura murale dhe mozaikë)

1991 – 2005
Ekspozita e dy artistëve Droboniku me vepra në pikturëdhe qëndisje (peizazhe, portrete dhe kompozime) në disa fshatra arbëreshe: Firmo,Acquaformosa, Frascineto,Civita,Eianina, Altomonte,Cosenza, Lucca, Roseto Capo Spulico, Roseto degli Abbruzzi, Catanzaro, Amendolara, Lungro, Laghi di Sibari, Catanzaro Lido, Ginestra, San Giorgio Albanese, Lauropoli, Castrovillari, Rende, Campi Salentini.

1991
Realizimi ipikturës së parë murorenë Itali në kishën S.Maria Assunta in cielo, në Firmome temat biblike “Lindja e Krishtit” dhe “Lajmimi”.

1992
Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës San Benedetto Ullano (Cs), sipas modelit bizantin.

1993
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës “Santa Lucia” në Frascineto dhe në kishën Santa Prassede a Santa Sofia D’Epiro, sipas modelit bizantino-ortodoks.
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës Ss.mo Salvatore në Piano dei Rossi.
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës San Giovanni Battista,në San Basile.

1994 – 1996
Realizimi i mozaikut në kupolën e Katedrales në Lungro, seli peshkopale e komunitetit arbëresh në Kalabri, me sipërfaqe 112 m2.Po në këtë Katedrale kanë vazhduar realizimet e veprave murale në kapelën e Pagëzimit me mozaikë (figura e shën Giacomo dhe Shën Andreas).

1994- 2002
- Realizimi i një seri mozaikësh për kishën në Civita (CS).
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës shën Mëhillit – Kryeëngjëll (San Michele Arcangelo) në Falconara Albanese.
- Realizimi i pikturave të apsidës dhe ikonave për ikonostasin e kishës shën Mëhillit – Kryeëngjëll (San Michele Arcangelo), në Sofferetti.
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës SS.Pietro e Paolo, në San Cosmo Albanese.
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës Esaltazione della S.Croce,në San Paolo Albanese.
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës S.Nicola di Mira, në Farneta.

1995
Rregjistrimi në Dhomën e Tregëtisë si një studio private me emërtimin “Arbërart”,me seli në Lungro (CS).
- Realizimi i ikonës së shënjtorit, të cilit i ishte dedikuar kisha -S.Giovanni Battista, në Plataci.
- Realizimi i pikturave murore dhe ikonave në Kishën S.Giorgio Albanese, në fshatin me të njëjtin emër.

1996
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës S.Giuseppe, në fshatin Marri, pjesë e San Benedetto Ullano.
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës S.Basilio Grande, në Eianina.

1997
Hapja e laboratorit të artit“Arbërart”,me seli në Lungro (CS), ku krijohet kursi për trajnimin e disa nxënësve mozaiçistë.

1997 -2000
Në vitin 1997 përfundoi mozaiku që paraqiste imazhin e Shën Athanasit të Madh në kapelën e S.Attanasio a Santa Sofia D’Epiro, ndërsa deri në vitin 2000 u realizuan një seri pikturash murorebrenda kishës por edhe në kapelën e vogël të pagëzimit.

1998
Realizimi i mozaikut me temën “Pagëzimi i Krishtit” në kishën San Costantino Calabro. Realizimi iikonave të ikonostasit në kishën Soffereti, pjesë e San Demetrio Corone.

1999
U realizua Mozaiku për figurën e S.Lucia në kishën me të njëjtin emër në Frascineto (CS).Realizimi i një vepre murore ku paraqitet Madonna di Costantinopoli në kishën Mater Domini në Catanzaro. Realizimi i një vepre murale ku paraqitet S. Mauro në kishën Cantinella di Corigliano. Realizimi i një serie veprash murore në kishën San Costantino Albanese (PZ).

1999 – 2002
Realizimi i veprave në mozaik në Katedralen e Lungros me një sipërfaqe të përgjithëshme 400 m2, të integruara në veprat murore të realizuara më parë në këto interiere.

2000
Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës San Costantino Albanese dhe të ikonostasit të kishës San Attanasio dhe Santa Sofia D’Epiro.

2001
- Realizimi i veprave në mozaik në sallën e konferencave të Pallatit të Kulturës në San Giorgio Albanese (CS).
- Realizimi i veprave ikonografike për ikonostasin e kapelës së Peshkopit në Pallatin Peshkopal në Lungro.

2002
Krijimi i një selie të re për laboratorin e artit “Arbërart” në qëndrën historike Altomonte (CS).

2003
- Realizimi i veprës në mozaik“Ascensione”,e vendosur në pjesën e mureve brenda altarit në kishën e fshatit Tarsia (CS).
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës San Salvatore - Lungro.

2004
Vlerësohet me titullin “Mjeshtër Artizan”për veprimtarinë në fushën e mozaikëve nga Komiteti Rajonal i zonës së Kalabrisë.
- Realizimi i veprave murore në apsidën e kishës në Vazzano.
- Realizimi i veprave ikonografike për ikonostasin e kishës në fshatin Colucci, frazione di San Giorgio Albanese.
- Organizimi i kursit për realizimin e Mozaikëve , organizuar nga “Rotary Club” di Rossano (CS).
- Organizimi i kursit për realizimin e ikonave organizuar nga CTPEA.

2005-2006
- Realizimi i serie veprash ikonografike dhe murore për interieret e Cappella della Luce në kishën e S.Cita në Palermo.
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës S.Maria Assunta a Palazzo Adriano (PA).
- Realizimi i ikonave për ikonostasin e kishës Contessa Entellina (PA).
- Realizimi injë serie prej tri mozaikësh tëartistëve italianë Matteo Fraterno, Carmine Ressuti, Cristina Crespo për shoqërinë e transportit “Metropolitana”, Napoli.
- Realizimi i veprave murore për kishën San Nicola di Ginestra (PZ).
Contessa Entellina (PA).
- Realizimi i veprave murore për fasadën e jashtëme të kishës së fshatit Contessa Entellina (PA).
- Realizimi i veprave ikonografike “Lindja e Krishtit”për kishën San Domenico di Guzman në Romë.

2010 -2012
Realizimi i veprave në mozaik për Katedralen “Ngjallja e Krishtit”,Tiranë (Shqipëri); kupola, brezi poshtë dritareve, dekoracioni I 52 dritareve të kupolës, 4 harqet e sallës dhe apsida.

Last modified on Sabato, 12 Gennaio 2013 07:00
More in this category: « Katedralja Vlerësime »